ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Αθαμανικά Όρη

 

 

Τα Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα είναι μεγάλη οροσειρά της δυτικής ΕΛΛΑΔΑΣ, που ουσιαστικά αποτελεί τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της ΠΙΝΔΟΥ. Η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Κακαρδίτσα με υψόμετρο 2.429 μέτρα και η επόμενη ψηλότερη είναι το Καταφίδι (ή Καταφύδι) με υψόμετρο 2.393 μέτρα. Καταλαμβάνουν τμήμα των ΝΟΜΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ,ΑΡΤΑΣ και ΤΡΙΚΑΛΩΝ. Το όριο τους στα ανατολικά είναι ο ποταμός ΑΧΕΛΩΟΣ που διαχωρίζει τα Αθαμανικά Όρη από την υπόλοιπη ΠΙΝΔΟ, ενώ βόρεια γειτονεύουν με τον ΛΑΚΜΟ. Η οροσειρά χωρίζεται σε δύο επιμέρους τμήματα. Το βορειότερο τμήμα που βρίσκεται στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Τρικάλων ονομάζεται ΚΑΚΑΡΔΙΤΣΑ και σε αυτό ανήκει η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς. Το νοτιότερο τμήΜα είναι τα κυρίως Τζουμέρκα και ανήκει στο μεγαλύτερο τμήμα του στον νομό Άρτας.

Τα Αθαμανικά όρη έχουν χαρακτηριστεί μία από τις σημαντικές περιοχές για πουλιά της Ελλάδας (ΣΠΠΕ)και έχουν προταθεί για να χαρακτηριστούν εθνικό πάρκο.

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ

 

Το βορειο τμήμα της οροσειράς ονομάζεται ΚΑΚΑΡΔΙΤΣΑ και περιλαμβάνει την υψηλότερη κορυφή της οροσειράς με υψόμετρο 2.429 μέτρα. Η κορυφή αυτή βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά ΜΑΤΣΟΥΚΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΙ και ΑΘΑΜΑΝΙΑ. Άλλες υψηλές κορυφές της Κακαρδίτσας είναι οι: Καταραχιάς (2.299μ), Χίλια εξήντα (2.253μ), Τσούμα Πλαστάρι (2.188μ) , Κρυάκουρας (2.100μ), Φούρκα (2.100μ), Καταφύγι (2098.) και Βαρικό (2.007μ). Χωρίζεται από τον ΛΑΚΜΟ από τα ρέματα Νέγκρη και Μονοδέντρι ενώ ενώνεται με αυτόν με τον αυχένα Μπάρο. Από το νοτιότερο τμήμα των Τζουμέρκων χωρίζεται από το Μελισσουργιώτικο ποτάμι.

 

ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ

 

 

Το νοτιότερο τμήμα ανήκει κυρίως στον ΝΟΜΟ ΑΡΤΑΣ. Ορίζεται δυτικά από την κοιλάδα του ΑΡΑΧΘΟΥ, ανατολικά από τον ΑΧΕΛΩΟ, στα βορειοανατολικά χωρίζεται από την ΚΑΚΑΡΔΙΤΣΑ  από το Μελισσουργιώτικο ποτάμι, και νότια συνδέεται με τα ΟΡΗ ΒΑΛΤΟΥ. Η υψηλότερη κορυφή του είναι το Καταφύδι με υψόμετρο 2.393 μ. Άλλες ψηλές κορυφές είναι οι: Στρογγούλα (2.107μ), Γερακοβούνι (2.211μ), Αγκάθι (2.392μ) και Σκλάβα (2.067 μ)

 

Οικισμοί χτισμένοι περιμετρικά του νότιου τμήματος είναι οι ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΙ, η ΠΡΑΜΑΝΤΑ, η ΑΓΝΑΝΤΑ, το ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙ, τα ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ, το ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ, τα ΚΟΝΑΚΙΑ, ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ, η ΚΡΥΟΠΗΓΗ, η ΡΑΜΙΑ, τα ΛΕΠΙΑΝΑ, το ΑΘΑΜΑΝΙΟ κλπ.

 

Για κάποια γεωγραφικά έντυπα τα Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα περιορίζονται μόνο σ’ αυτό το τμήμα, ενώ η Κακαρδίτσα θεωρείται ξεχωριστή οροσειρά.

 

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

 

Τα Αθαμανικά όρη οφείλουν την ονομασία τους στο αρχαιοελληνικό φύλο των ΑΘΑΜΑΝΩΝ που ήταν εγκατεστημένο στην περιοχή αυτή. Οι Αθαμάνες άκμασαν κυρίως τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. όπου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις συγκρούσεις μεταξύ ΜΑΚΕΔΩΝΩΝ και ΑΙΤΩΛΩΝ. Το όνομα Τζουμέρκα είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει ελλέβορος[. Παράβαλε πολωνικό ciemiernik, ουκρανικό Чемерник, και ρωσικό чемерица.

slider
images not found

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *