ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων στεγάζεται από το 1933 στο Τέμενος που έκτισε το 1618 ο Ασλάν Πασάς στη Β.Δ Ακρόπολη του Κάστρου. Το Τζαμί κτίστηκε στη θέση όπου τοποθετούνται τα ανάκτορα των Δεσποτών της Βυζαντινής περιόδου και αποτελούσε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο με το οποίο σχετίζονται τα υπόλοιπα κτίρια της ακρόπολης (Μεντρεσές, Εστία, Βιβλιοθήκη).

Σήμερα στις αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται αντικείμενα που σύμφωνα με την προέλευση τους διακρίνονται σε ελληνικά, μουσουλμανικά και εβραϊκά. Αντικατοπτρίζεται , έτσι, η ιστορική συνέχεια της συνύπαρξης των τριών κοινοτήτων στα Ιωάννινα μέσα στο πέρασμα των αιώνων και η αρμονική διαβίωση τριών διαφορετικών εθνοτήτων σ’ένα χώρο όπου η δραστηριότητα τους έφερε μεγάλη ακμή.

Σημαντική θέση μεταξύ των εκθεμάτων κατέχουν οι συλλογές μεγάλων προσωπικοτήτων της πόλης μας όπως: Πάλλη, Πυρσινέλλα, Βλαχλείδη, Βαφειάδη, Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα και πολλών άλλων που με τις δωρεές τους πλούτισαν το υλικό του Μουσείου.

Ελληνικό στοιχείο:
Περιλαμβάνει εκτός των όσων είναι εκτεθειμένα και μεγάλο αριθμό αποθηκευμένων αντικειμένων που χρονολογούνται από τον 17ο αι. ως τις αρχές του 20ού αι. Παραδοσιακές ενδυμασίες των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής του Νομού, κοσμήματα που συμπλήρωναν τις ενδυμασίες, οικιακά έπιπλα και σκεύη καθημερινής χρήσης, διακοσμητικά αντικείμενα από πορσελάνη, ξύλο, χρυσό, ασήμι, μπρούτζο, όπλα του αγώνα μοναδικής τέχνης. Εξαιρετικής τεχνικής είναι τα έργα αργυροχοΐας που φιλοτέχνησαν έμπειροι μαστόροι στα Ιωάννινα.

Μουσουλμανικό στοιχείο:
Εκτίθενται ανατολίτικα υφάσματα μοναδικής κεντητικής και υφαντικής τέχνης 16ου, 17ου, 18ου αι. (Συλ. Αλεξ. Πάλλη), έπιπλα από ξύλο και φίλντισι εποχής του Αλή-Πασά, μπρούτζινα αντικείμενα οικιακής χρήσης, κασέλες και σοφράδες καθώς και μια εξαιρετική συλλογή από μουσουλμανικά ιερατικά βιβλία.

Εβραϊκό στοιχείο:
Περιλαμβάνει ενδυμασίες εβραϊκές, χρυσοκέντητα υφάσματα (παραπετάσματα) που ανήκαν στην τοπική Συναγωγή καθώς πολύ σημαντικά χειρόγραφα εβραϊκά προικοσύμφωνα.

ΩΡΑΡΙΟ: ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ  8:30 – 16:30

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 2€
ΜΕΙΩΜΕΝΟ(συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές, group): 1€

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *