ΔΩΔΩΝΗ ΛΑΚΚΑ ΣΟΥΛΙ

ΔΩΔΩΝΗ ΛΑΚΚΑ ΣΟΥΛΙ

το βουνό ΤΟΜΑΡΟΣ το οποίο βρίσκεται στο Ν. Ιωαννίνων, έχει υψόμετρο 1.974 μ. και από τους Γιαννιώτες συχνά αποκαλείται και Ολύτσικα.

Βγαίνουμε από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ από τον κόμβο Νο 4 με κατεύθυνση τα χωριά Δωδώνη και Μαντείο. Τα χωριά αυτά ανήκουν στον ιστορικό ΔΗΜΟ ΔΩΔΩΝΗΣ και προφανώς οφείλουν τα ονόματά τους στο γειτονικό αρχαιολογικό χώρο της ΑΡΧΑΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗΣ, το αρχαιότερο μαντείο του ελληνικού πολιτισμού και κέντρο λατρείας του Δωδωναίου Διός. Εκεί θα επισκεφθούμε κατ’ αρχήν το αρχαίο θέατρο, το μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο της Ελλάδας, χωρητικότητας 18.000 ατόμων. Είναι το πιο επιβλητικό μνημείο του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης. Χτίστηκε τον 3ο π.Χ. αι., όταν βασιλιάς της Ηπείρου ήταν ο ΠΥΡΡΟΣ.
Απέναντι από το θέατρο θα βρούμε το αρχαίο στάδιο, όπου κάθε 4 χρόνια γίνονταν τα ΝΆΙΑ, αγώνες προς τιμήν του Δία. Δίπλα στο ανατολικό άκρο των κερκίδων βρίσκεται η οικία των ιερέων και από πίσω της το βουλευτήριο και το πρυτανείο. Συνεχίζοντας στο βάθος θα εντοπίσουμε το ναό της Αφροδίτης, το ναό της Θέμιδος, το ναό της Διώνης, το ναό του Ηρακλή και την ιερά οικία, δηλαδή το ναό του Δία, στο κέντρο του οποίου υπήρχε εσώκλειστη και η περιβόητη προφητική βελανιδιά.
Ξαναμπαίνουμε στην Εγνατία Οδό με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα και βγαίνουμε από τον κόμβο Νο 3 με κατεύθυνση την Τύρια. Εδώ στην Τύρια παλαιότερα είχε την έδρα του ο ΔΗΜΟΣ ΣΕΛΛΩΝ,  αλλά τώρα πια αυτός έχει ενσωματωθεί στο Δήμο Δωδώνης.
Θα διασχίσουμε τώρα την κοιλάδα του ποταμού Τύρια, που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του βουνού Τόμαρος και είναι γνωστή ως Λάκκα Σουλίου. Αφήνουμε την Τύρια και παίρνουμε νότια πορεία με στόχο το ορεινό χωριό ΛΙΠΠΑ.
Η όμορφη ΛΙΠΠΑ χαρακτηρίζεται ως η αετοφωλιά της Λάκκας Σουλίου. Έχει 850 μ. υψόμετρο και απέχει 12 χλμ. από την Τύρια.
Συνεχίζουμε τώρα ακόμη πιο νότια για να καταλήξουμε στο χωριό ΔΕΡΒΙΖΙΑΝΑ. Εδώ μένουν μόνιμα περίπου 250 κάτοικοι και το υψόμετρο φτάνει τα 540 μ. Μέχρι το 2010 εδώ στα Δερβίζιανα είχε την έδρα του ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΚΚΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ, ο οποίος καταργήθηκε και ενσωματώθηκε στο Δήμο Δωδώνης. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθούμε το ναό των Αγίων Αποστόλων, που έχει χαρακτηρισθεί από το υπουργείο πολιτισμού ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο. Στη συνέχεια θα περάσουμε από το παλιό δημαρχείο, μπροστά στο οποίο υπάρχει μια πέτρινη παραδοσιακή βρύση απέναντι από έναν αιωνόβιο πλάτανο.
[gn_nivo_slider source=”post” link=”image” size=”500×300″ limit=”10″ effect=”random” speed=”600″ delay=”3000″]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *